Saltdal kommune har iverksatt et omfattende prosjekt for å sikre bærekraftige kommunale tjenester frem mot 2030. Dette initiativet, som strekker seg over fire faser, har som mål å tilpasse vår ressursbruk til endringer i demografi og økonomi.

Fase 1: Analyse og kunnskapsgrunnlag

Den første fasen av prosjektet ble fullført før sommeren, hvor vi etablerte et solid analyse- og kunnskapsgrunnlag. Denne rapporten gir en dypere innsikt i kommunens nåværende situasjon og kan leses her: Rapport 

Demografiske og økonomiske utfordringer

Fremskrivninger for de neste fem årene viser at Saltdal kommune vil oppleve et betydelig demografisk skifte, med en økning i antall eldre og en reduksjon i antall yngre innbyggere. Dette vil kreve en omstilling i vår ressursbruk. Vi må prioritere eldreomsorg, som vil kreve flere ressurser, samtidig som behovet for ressurser til oppveksttjenester vil avta. Fase 1 har også identifisert potensialet for å optimalisere ressursbruken i dagens tjenester.

Kommunens økonomi har vært anstrengt, og vi har gjennomført flere innsparingstiltak for å komme oss ut av ROBEK-listen. Analysen fra PwC i fase 1 viser at noen av disse tiltakene må justeres for å sikre en langsiktig bærekraftig ressursbruk.

Fase 2 og 3: Fokusområder og tiltak

Vi går nå inn i fase 2 og 3 av prosjektet. I fase 2 vil vi identifisere fokusområder og analysere forbedringsmuligheter. Dybdeanalysene kan avdekke behov for nye tiltak eller bekrefte de som ble foreslått i fase 1.

Fase 3 vil innebære detaljerte økonomiske beregninger av effektene ved tiltakene fra fase 2. Her vil vi også kvalitetssikre estimatene fra fase 1. Målet er å utvikle en konkret handlingsplan som sikrer varige forbedringer i kommuneorganisasjonen.

Samarbeid med PwC

Saltdal kommune har inngått en avtale med PwC, som vil ha prosjektlederrollen for fase 2 og 3. Prosjektlederen vil ha følgende ansvar:

  • Planlegging: Utarbeide prosjektplan og kommunikasjonsstrategi.
  • Gjennomføring: Etablere fokusområder, utføre dybdeanalyser, konkretisere tiltak og utvikle tiltaksplaner.
  • Prosjektstyring: Lede og koordinere prosjektet, følge opp leveranser, og sikre involvering og forankring.
  • Kommunikasjon: Statusrapportering, dialog med prosjekteier, involvering av interessenter, og informasjon til politisk ledelse.
  • Støtte: Søke støtte gjennom KS’ OU-middelordning.

Viktigheten av samarbeid

Prosjektets suksess avhenger av involvering, medvirkning og engasjement fra ansatte i Saltdal kommunes. Ansatte og ledere i kommunen har verdifull kunnskap om lokale forhold og strategiske prioriteringer. Denne kompetansen er avgjørende for å identifisere riktige dybdeanalyser og tiltak som kan møte fremtidens utfordringer. 

Fremdriftsplan