Vi har hatt flere tilfeller av skabb i Saltdal den senere tid. Vi ser at mange er urolige for å bli smittet og at det er usikkerheter omkring hvordan en skal bli kvitt tilstanden hvis man blir smittet.
Smittevernlege sier det er viktig å komme seg til lege om man mistenker skabb, for å kunne stille diagnosen sikkert, gi riktig behandling og oppfølging. Midden er smittsom og kan være en plage for de som får den.
Behandling av skabb
Legemidlet Nix kjøpes på apotek. Det er svært viktig å følge bruksanvisningen i pakningsvedlegget nøye. Dersom du ikke er grundig nok eller bruker produktet feil, vil virkningen kunne utebli. I noen tilfeller fungerer ikke kremen og man må da få resept av legen på Stromectol tabletter.
For vellykket behandling er tiltak i hjemmet like viktig som legemiddelbehandling. Sengetøy, håndklær og klær som har vært nær huden, må vaskes ved 60 grader. Tøy som ikke tåler dette, kan henges bort i en uke, eller legges i en fryseboks over natta. Større plagg og yttertøy, dyner, tepper, puter og madrasser luftes godt og kjølig og settes bort.
I tillegg til den som har fått påvist skabb skal alle familiemedlemmer og nære kontakter behandles, selv om de ikke har kløe, utslett eller andre tegn på smitte. Behandlingen bør skje samtidig for alle. Selv om behandlingen er vellykket, kan kløen vedvare i flere uker. En kortisonsalve vil for noen kunne dempe kløen.
Be om detaljert skriftlig informasjon fra din fastlege for å minimere risikoen for behandlingssvikt!
I skole og barnehage, gjelder samme anbefalinger som tidligere. Barn bør holdes borte fra barnehage eller skole til dagen etter at behandling er startet.
Av smittevernlege Saltdal kommune, Kjell Gunnar Skodvin