Ferdsel og opphold

Friluftsloven regulerer din rett til ferdsel og opphold i norsk natur. Her er noen hovedbestemmelser og hovedprinsipper:

  • Du kan fritt bevege deg til fots i utmarka hele året. Alle kan sykle, ake og ri langs stier og veger i utmark og overalt på fjellet.
  • På innmark er det ferdselsforbud unntatt på frosset eller snødekt mark i tidsrommet 14. oktober – 30. april. Med innmark menes gårdsplass, hustomt, dyrka mark, engslått, kulturbeite i bruk og skogplantefelt. For at disse arealene skal regnes som innmark, må de være i aktiv bruk i dag. Utmark er alt det «andre».
  • Du kan også ferdes fritt til fots på veier eller stier gjennom innmark, såfremt du ikke må passere gjennom gårdsplass eller hustomt. Det samme gjelder for sykkel, men da må stien være såkalt «opparbeidet»
  • På havet er det fri ferdsel med båt. I utmark kan du, for kortere tid, fortøye eller dra båten på land (jf tidsvurderingene for telting og rasting i avsnitt under).
  • På innsjø eller elv kan du ferdes fritt uten motor.
  • Du kan telte og raste hvor du vil i utmarka, men ikke nærmere enn 150 m fra bebodd hus eller hytte. På innmark må du ha eiers tillatelse. Skal du telte mer enn to døgn på samme sted, må du ha tillatelse fra grunneier med mindre du er i høgfjellet eller langt fra bebyggelse.
  • Uansett hva du gjør, nyt oppholdet, men husk at friluftsloven krever hensynsfull og varsom oppførsel både overfor natur, andre brukere og eier.  Du kommer langt med god folkeskikk

Sanking av bær, sopp og urter

  • Friluftsloven gir deg rett til å plukke ville bær, sopp, blomster og røtter av ville urter. Nøtter kan du bare plukke hvis du spiser dem på stedet. Multer kan du også plukke fritt, med mindre grunneier driver næringsmessig utnyttelse av bæra på såkalt multebærland. Multebærland skal merkes tydelig og annonseres i lokale medier. Det er ikke nok at multene plukkes til privat bruk av eier. På multebærland kan du uansett plukke bær som du spiser på stedet. Pr i dag er det ikke multebærland i det områdte kartet dekker.

 

 

VERNEOMRÅDER

Nasjonalparker og andre naturvernområder skal sikre sårbare og truede naturtyper, og bevare områder av internasjonal, nasjonal og regional verdi. Det er regjeringen og Stortinget som legger rammene for vernet av natur i Norge.

 

I en nasjonalpark er du gjest i naturen.